Asperges

De wetenschappelijke naam van de asperge is ASPARAGUS OFFICINALIS de plant behoort tot de lelieachtigen.
Al 400 jaar voor onze jaartelling was de asperge al geliefd bij de Grieken.
De asperge is een arbeidsintensieve en exclusieve groente, en wordt geoogst in twee soorten namelijk de groene en de witte.
Het maagdelijke wit zijn van de asperge is alleen mogelijk als de asperge tijdens de groei volledig verstoken blijft van daglicht, ook direct na de oogst kan daglicht de oorzaak zijn van het niet meer mooi wit zijn van de asperge.
De groene asperge daar in tegen groeit boven de grond uit om dan direct na even roze paars en vervolgens mooi groen te worden, zodra deze op lengte is gegroeid worden ze precies boven de grond afgesneden.
Er is geen groente waar zoveel over is geschreven en waar zoveel recepten van gepubliceerd zijn, met recht noemen we de asperge dan ook de KONINGIN VAN DE GROENTE.
Vooral vroeger was de asperge de lente bode omdat deze na een lange winter zowat de eerste groente was in het nieuwe jaar, zowaar een bevestiging van de lente en het nieuwe leven.
Ook zijn er meerdere ras soorten waar de verschillen vooral zitten in wat vroeger of later te oogsten, stengel dikte, mooi wit blijven en natuurlijk de smaak gecombineerd met de grondsoort waar in deze opgroeit.
Voor de teler is het van groot belang de juiste asperge bij zijn grondsoort en teelt wijze te kiezen.

De teelt

De asperge plant wordt ± 20 cm onder de grond geplant daar boven op komt nog een heuveltje zand, het zogenaamde asperge bed, welke u dan als keurig nette rechte ruggen over het veld ziet liggen.
De hoogte van de ruggen geeft dan in het voorjaar de uitlopende stengel de gelegenheid om verstoken van daglicht onder het aard oppervlak op lengte te groeien.
Het asperge bed is veelal afgedekt met een zwart /witte folie.
Deze folie zorgt ervoor dat de asperge zeker verstoken blijft van daglicht, ook als de asperge iets door het aard oppervlak is uitgegroeid.
Daarnaast is de folie van belang om er voor te zorgen dat er voldoende vocht in het asperge bed blijft daarnaast remt deze ook onkruidgroei, verder is met de folie een bijsturing van temperatuur mogelijk bij veel zon verwachting leggen we de witte zijde boven welke de zonnewarmte min of meer reflecteert, en bij donker weer wordt de zwarte zijde naar boven gelegd om zo de zonnewarmte optimaal te benutten.
Het steken van de asperge is nog steeds handwerk dagelijks worden de velden afgelopen om de doorgebroken asperges te steken deze kunnen wel onder ideale omstandigheden tot 10cm groei per etmaal komen.
Wel zijn er hulpmiddelen die de folie optillen tijdens het oogsten
. Na het steken zo snel mogelijk in het water voorkoelen, vervolgens nog minimaal 6 uur in gekoeld water, wassen op lengte snijden en sorteren, pas dan is de asperge klaar voor consumptie.


Voor asperge gerechten zie www.brabantseasperge.nl

Aspergeveld

Bord met asperges

Van Hoof Asperges & Zachtfruit

Van Hoof Zachtfruit & Asperges
Roest 2a - 5491 XX Olland (Sint Oedenrode)
T. 0413-473608 - E. roest2a@hetnet.nl